Citroník doma za oknem?

Už samotná rostlina působí svým elegantním vzrůstem a zářivě zelenými lesklými listy dekorativně. Pokud ji pěstujeme jako “pokojovku”, můžeme navíc s napětím pozorovat, objeví-li se na ní hrozny hezkých voňavých kvítků. Těm pak můžeme štětečkem pomáhat k opylení a dále sledovat, jestli nás stromek odmění i plody.
 citroník v misce
Pěstování
 
Pěstovat můžeme buď rostlinu šlechtěnou od pěstitele, u nás se často používá odrůda Meyer, oproti jiným dorůstá menší výšky a má vyšší chladuvzdornost. Zasadit si ovšem můžeme i vlastní semínko. Jednou z osvědčených metod klíčení je odstranění svrchní slupky semínka a jeho následné vložení do vlhkého papírového ubrousku, ten pak uložíme do igelitového sáčku.
 bílý květ rostliny
K tomu, aby citroník prosperoval, potřebuje dostatek světla, tepla a vlhkosti. V letních měsících je velicé vhodné tzv. letnění, to znamená, že rostlinu umístíme ven na zahradu, či balkon. Nevystavujeme jej však přímé sluneční výhni, ale raději do mírného přistínění stromů, či stínící tkaniny.

Co se týče půdy, je rostlina vcelku tolerantní, nejlépe jí však vyhovuje dobře propustná, mírně kyselá půda, která může být humóznější. V oblastech, kde roste celoročně, se však často nachází spíše chudší půda, v níž je také schopna úspěšně vegetovat. Do půdní směsi je tedy dobré přimíchat asi 1/3 písku, především se tak zvýší propustnost půdy. Přihnojujeme na jaře a v létě.

Ve své domovině, Asii je citroník celoročně olistěný strom. V našich podmínkách se může stát, že při poklesu teploty částečně opadá.
Pokud okolní teplota klesne k 10 °C, přechází rostlina do vegetačního klidu. Je dobré jí toto zimování pro správný další vývoj dopřát a umístit ji do místnosti, nejlépe o teplotě 8-15 °C.
 
Použití citroníkových listů
 citroník v květináči
Kromě plodů se dají využít také citroníkové listy. Už jen jejich rozemnutí mezi prsty vydává krásnou citrusovo-květinovou vůni. V zemích, kde se běžně pěstují venku, používají lidé citroníkové listy často jako koření k ochucení jídel a nápojů. Přidat si je takto můžeme například do masitých pokrmů, do curry omáčky, či do čaje. Zajímavé je i jejich použití v lidovém léčitelství. Kromě toho, že obsahují vitamíny C a P, mají také antibakteriální a protizánětlivé působení.
 
 

4.3
03